Aceste Choux A La Creme cu siguranță iti vor surprinde placut oaspeții, la orice petrecere! Delicate și aerate, aceste deserturi delicioase sunt modalitatea perfectă de a te răsfăța!
Reteta Choux A La Creme
Aceste deserturi ușoare cu frisca sau crema de vanilie sunt atât de adorabile și m-am distrat teribil făcându-le (și chiar mai mult mâncându-le, haha!). Poate că par un pic fitoasa, dar îmi placebucataria franceza și, mai ales produsele lor de patiserie. Iar aceste bunatati au fost pe lista mea de mult timp. Îmi place să le privesc cum se coc, umflându-se treptat în căldura cuptorului, pline de aer și mult, mult deliciu!
Desertul Choux a la creme este, fără îndoială, considerat “regele deserturilor”. Trebuie să mărturisesc că la început mi-a fost greu să le fac, mi-au părut intimidante. Si de-a lungul timpului am incercat cateva retete de creme pana am reusit sa obtin ceea ce consider eu reteta perfecta.
Choux A La Creme
Ingrediente:
Pentru prajitura:
- 250 ml apa
- 250 ml lapte
- 200 gr unt
- 375 gr faina, cernuta de doua ori
- un praf de sare
- 9 oua medii
Pentru crema:
- 1 l lapte
- 16 galbenusuri de ou
- 4 bete de vanilie
- 250 gr zahar
- 120 gr faina, cernuta de doua ori
- 1 lingura de unt (netopit)
Pentru frisca:
- 1 1/2 ceasca smantana de frisca
- 3 linguri zahar
Mai ai nevoie:
- zahar pudra pentru decorat
- tava de copt mare
- hartie de copt
- tel
- cutit ascutit
- mixer de mana
- cratite mari
- oala incapatoare
- punga de ornare incapatoare
- capat de ornare in forma de floare
- vas de mixat
Instructiuni:
- Tapeteaza tava cu hartie de copt si incalzeste cuptorul la 200 C
- Incalzeste laptele pentru crema
- Adauga semintele de vanilie si acopera cu un capac
- Intr-o oala incapatoare sau vas de mixat, adauga apa, laptele pentru prajitura, unt si sare. Fierbe apoi indeparteaza de pe foc
- Imediat adauga toata faina si amesteca bine cu un tel, pana nu mai raman cocoloase deloc.
- Raceste amestecul cateva minute apoi adauga ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare ou. Vrei ca aluatul sa semene un pic cu guma de mestecat si sa fie lipicios. Daca nu este, mai adauga un ou.
- Echipeaza punga de ornat cu varful floare si apoi transfera aluatul in punga.
- Fa mici rotunduri in tava de copt, apoi roteste punga de ornat putin, pentru a obtine o mica spirala. Daca nu ai o punga de copt cu varf floare, foloseste o lingura, luand cu ea aluat cam cat o nuca.
- Nu aseza rotundurile prea apropiate, vor creste la copt. Cam 5 cm intre ele ar fi suficient
- Coace-le pentru 20 minute si sub nici o forma nu deschide cuptorul in primele 15 minute!
- Cand s-au copt prajiturile, lasa-le sa se raceasca apoi taie-le in jumatate, pe orizontala, folosind un cutit ascutit
- Pentru umplutura: intr-o cratita amesteca cele 16 galbenusuri cu zahar si faina, amestecand bine, apoi adauga laptele infuzat cu vanilie (indeparteaza betele de vanilie mai intai). Adauga laptele putin cate putin. Pune cratita pe foc, adu la punctul de fierbere, amestacand mereu cu un tel, pana compozitia se intareste. Indeparteaza de pe foc si adauga untul si amesteca pana se incorporeaza bine.
- Prepara frisca: pune zaharul cu smantana de frisca intr-un vas de mixat si cu un mixer de mana, amesteca pana se formeaza o spuma tare.
- Umple jumatatea de jos din Choux A La Creme cu crema de vanilie, apoi cu frisca, adauga “capacul” si pudreaza cu zahar pudra.
- Acum esti gata sa le mananci pe toate! Pofta Buna!
Ingrediente
- 250 ml apa
- 250 ml lapte
- 200 gr unt
- 375 gr faina, cernuta de doua ori
- un praf de sare
- 9 oua medii
- 1 l lapte
- 16 galbenusuri de ou
- 4 bete de vanilie
- 250 gr zahar
- 120 gr faina, cernuta de doua ori
- 1 lingura de unt (netopit)
- 1 1/2 ceasca smantana de frisca
- 3 linguri zahar
- zahar pudra pentru decorat
- tava de copt mare
- hartie de copt
- tel
- cutit ascutit
- mixer de mana
- cratite mari
- oala incapatoare
- punga de ornare incapatoare
- capat de ornare in forma de floare
- vas de mixat
Instructiuni
- Tapeteaza tava cu hartie de copt si incalzeste cuptorul la 200 C
- Incalzeste laptele pentru crema
- Adauga semintele de vanilie si acopera cu un capac
- Intr-o oala incapatoare sau vas de mixat, adauga apa, laptele pentru prajitura, unt si sare. Fierbe apoi indeparteaza de pe foc
- Imediat adauga toata faina si amesteca bine cu un tel, pana nu mai raman cocoloase deloc.
- Raceste amestecul cateva minute apoi adauga ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare ou. Vrei ca aluatul sa semene un pic cu guma de mestecat si sa fie lipicios. Daca nu este, mai adauga un ou.
- Echipeaza punga de ornat cu varful floare si apoi transfera aluatul in punga.
- Fa mici rotunduri in tava de copt, apoi roteste punga de ornat putin, pentru a obtine o mica spirala. Daca nu ai o punga de copt cu varf floare, foloseste o lingura, luand cu ea aluat cam cat o nuca.
- Nu aseza rotundurile prea apropiate, vor creste la copt. Cam 5 cm intre ele ar fi suficient
- Coace-le pentru 20 minute si sub nici o forma nu deschide cuptorul in primele 15 minute!
- Cand s-au copt prajiturile, lasa-le sa se raceasca apoi taie-le in jumatate, pe orizontala, folosind un cutit ascutit
- Pentru umplutura: intr-o cratita amesteca cele 16 galbenusuri cu zahar si faina, amestecand bine, apoi adauga laptele infuzat cu vanilie (indeparteaza betele de vanilie mai intai). Adauga laptele putin cate putin. Pune cratita pe foc, adu la punctul de fierbere, amestacand mereu cu un tel, pana compozitia se intareste. Indeparteaza de pe foc si adauga untul si amesteca pana se incorporeaza bine.
- Prepara frisca: pune zaharul cu smantana de frisca intr-un vas de mixat si cu un mixer de mana, amesteca pana se formeaza o spuma tare.
- Umple jumatatea de jos din Choux A La Creme cu crema de vanilie, apoi cu frisca, adauga "capacul" si pudreaza cu zahar pudra.
- Acum esti gata sa le mananci pe toate! Pofta Buna!
Leave a Reply